3 Ağustos 2021 Salı

Yazılım Şirketinde Yaş Ortalamasının Hızla Gençleşmesi

Bu yazıyı doğaçlama sanki günlüğe yazar gibi yazıyorum. Duygular ve düşünceler karışık

Yazılım Şirketinde Yaş Ortalamasının Hızla Gençleşmesi
Bu durum iki defa başıma geldi. 

İlk Durum
İlkinde ben yeni gelen "genç" grubundaydım. Bir gün yemek yerken direktörün şöyle dediğini duydum
- "İşleri eski tanıdıklarım üzerinden götürüyorum. Yeni gelenleri tanımıyorum"
Sanırım direktörün canı sıkkındı :) Ama tabi ben o zaman bunu dikkate almamıştım.

Şimdiki Durum
Şimdi ben aynı durumdayım. Son zamanlarda şirketteki eski tecrübeli çalışanların hemen hepsi ayrıldı. Yerlerine ya yeni mezun ya da çok az tecrübeli bir sürü insan geldi.

Yazılım dünyasında iş değiştirme hızı çok arttı. Ortalama artık 1.5 - 3 sene civarında. Bunu değiştirmek sanırım mümkün değil. 

İşler
Bu kadar genç ve tecrübesiz insanla işler bence yürümüyor ve yürümez de. Tecrübeli ve genç yazılımcı karışımı yapmak lazım. Doğru karışımı bulmak bile zorken, sadece gençlerden oluşan takımlardan üretkenlik beklemek doğru değil.

İlişkiler
Eskiden bir iş yapılacaksa o kişiye telefon açılır ve istekte bulunurduk. Şimdi o kişinin yerine kim bakıyor, bunu bulmak bile problem olabiliyor.

Bilgi Aktarımı
Genç insanları eğitmek ve bilgi aktarmak için hazırlık ta yapsanız bu zaman işi. Çünkü yazılım işi anlatarak değil, görerek öğreniliyor. Öğreten de olmazsa herkes bildiği gibi yapıyor. 

Dinamizm
Teknoloji hızla değişiyor. Alıştığımız teknoloji yerine yeni bir şeyleri koymak belki genç bir ekiple daha kolay. Ancak soru şu. İşi doğru mu yapıyoruz ? Ne lazım ? Bu teknolojiyi tecrübe etmiş birisi :)

Sosyalleşme
Yeni gelenler iş yerini aynı zamanda sosyalleşme ortamı olarak görüyorlar. Ben de öyleydim. İş çıkışı birlikte bir şeyler yapmak güzeldi. İlk işimdeki tanıdıklarımı hala güzel şeylerle hatırlıyorum. 

Eskiler ise bu duruma garip gözlerle bakıyorlar. Gençlerle karışma imkanı olmuyor.




1 yorum: