28 Ağustos 2021 Cumartesi

Türk Savunma Sanayiinde Yazılımcı Olarak Çalışılır mı ?

Merhabalar,

Bu yazıyı yazmaya karar vermemin sebebi, bu konuda gelen sorulara cevap vermek. Kendi bakış açımdan cevap veriyorum. Bu bakış açım 2021 yılına ait. İleride belki farklı düşünebilirim diye tarihi not ediyorum.

Genel bir cevap vermek gerekirse bence çalışılmaz. Benim açımdan sebeplerden bazıları şöyle

1. Teknoloji
"Genel anlamda" savunma sanayiinde kullanılan teknoloji eski. Yani cazip değil. Bu konuyu çok fazla insandan duyuyorum.  Maalesef yazılım dünyasındaki büyük "Cloud Devrimini" ve bu devrime bağlı olarak gerçekleşen yan gelişmeleri Savunma Sanayii yazılım şirketleri kaçırmış durumda. 

Dediğim gibi bu genel bir madde. Her proje ve şirket için doğru olmayabilir.

2. Kontrollü Yazılım Ortamları
Yazılım geliştirilen ortamlar serbest değil. Bilgisayarlar genellikle internete bağlı değil. Bu yüzden X aracını, kütüphanesini vs. intranet ortamına aldırmak, bir şey kurdurmak için uğraşmanız gerekiyor. 

Bu konuda da oldukça şikayet var. 

3. Kazanç
Son yıllarda artık iyice zirveye çıkan bir yurt dışına gitme veya uzaktan çalışma furyası var. Sebep basit. Yurt dışında daha fazla kazanç var. Tecrübeli bir çok yazılımcı Savunma Sanayii şirketlerinden çıktı. Çoğu şirkette artık yetersiz sayıda tecrübeli yazılımcı var.

Şirketler mecburen açığı yeni mezunlarla doldurmaya çalışıyorlar. Tabii bunun da başka etkileri oluyor. Örneğin bir işi bilen adam ayrılmış ve arkasında hiç belge bırakmamış olabiliyor. Bu durum yeni gelenler için hiç hoş değil.

4. Çalışma Ortamı
Bu madde aslında benim için önemli değil, ancak bu sektörden ayrılmaya karar veren pek çok insandan duyduğum için yazıyorum. 

Yazılımcılar ve özellikle yeni Z kuşağı, çok daha farklı şeyler istiyor. Esnek ve rahat çalışma ortamı, sosyal imkanlar gibi. Savunma Sanayiinde bu şartlar çok daha kısıtlı oluyor. Esnek mesai vs denilse de giriş çıkışlar kayıt altında ve mesainizi tamamlamanız gerekiyor. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder