7 Kasım 2017 Salı

Fazla Mesai ve Vardiya

Uygulamalar
Fazla mesai gerektiren durumlarda şöyle uygulamalar gördüm.

1. Vardiya Usulü
Ekipler 8-18 (10 saat) ve 18-04 (10 saat) gibi gereken vardiyalar bölünürler. Verimli olmak için vardiyaların birbirine bağımlılığını azaltmak gerekir. Örneğin ilk vardiya problem çözer, arkadan gelen vardiya onu test eder şeklinde çalışılabilir.

2. Fazla Mesaili Vardiya Usulü :
Ekipler 10-22 (12 saat), 22 -10 (12 saat) mesaili vardiyaya bölünür.

3. Belli Günler Fazla Mesai
Haftanın belli günleri (Pztesi, Salı, Çarşamba,Ctesi) gece 22'ye kadar fazla mesai yapılır.

Fazla mesai uygulamasını başlatırken kaç saat olacağını iyi hesaplamak lazım. Bazı durumlarda %50'ye kadar fazla mesai yapıldığını gördüm. Yani haftada 20-25 saat fazla. Bu durumda işin %30 civarında daha kısa zamanda bitmesin beklemek gerekir.

Ekip içinde işi bitip, diğerlerinden erken çıkmak isteyenler olabilir. Çalışmak zorunda olan diğerleri bu tür davranışlardan rahatsız olacaklardır. Yöneticinin herkesin işi olduğundan emin olması gerekir. Vardiya veya fazla mesaiye yönetim kademesinin kalmaması bence olumsuz bir hava yaratır.

Fazla mesai uygulamasını çok uzatmamak gerekir. Yoksa insanlarda tükenmişlik hissi doğar (burn out) ve başka iş aramaya başlarlar. Örneğin 6 ay boyunca fazla mesai yapmayı planlamak doğru olmayabilir. 4-6 haftaya kadar insanlar mesai uygulamasına çok itiraz etmiyorlar.

Fazla Mesainin Sebebi
Esasen fazla mesai bir problemin göstergesi. Problemin kaynağını bularak önemli bir ders çıkarılmalı. Problem kaynak azlığından, müşteriden, uygulanan süreçten ve daha bir çok nedenden kaynaklanabilir.

Kaynak Azlığı Yüzünden Fazla Mesai Senaryosu
Senaryo şöyle
1. Projeye başlanır ve örneğin 10 adam/ay olacağı tahmin edilir.
2. Yönetim 5 adam/ay kaynak verir. İş yetişmeyince fazla mesai yapın der. Ayrıca işin yetişmemesi proje ekibini fırçalamak için gerekçe olarak kullanılır.
3. Proje muhtemel gecikme ile bitirilir. Prim veya takdir bekleyen ekip "Zaten geç kaldınız" diyerek bir kere daha fırçalanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder