23 Mayıs 2019 Perşembe

CMMI - Requirements Management Süreci

Giriş
Gereksinimlerin tanımlanması ve yazılması zor bir iştir ve bir çok müşteri ne istediğini tam olarak bilmez.


Requirements Management Nedir?
Requirements Management is a process which enables consistent administration (change management, establish traceability) of  the requirements during the project's software development lifecycle.

Yani kısaca yazılımın veya donanımın gerçekleştirilebilmesi için gereksinimlerin yazılması, yönetilmesi ve çift yönlü izlenebilirliğin olması gibi klasik süreci kapsıyor.

REQM Faaliyetleri
Bu alanın yapılmasını istediği maddeler aşağıda.

1 Understand Requirements - Toplantı ve Tutanaklar
Bu faaliyetin temel amacı gereksinimler üzerinde uzlaşma sağlamaktır. Uzlaşma sağlamak için bir çok kez bir araya gelinmesi gerekebilir. Toplantılarda Minutes of Meeting/Toplantı Tutanağı (MoM) tutulur. Yani bir şekilde uzlaşma kayıt altına alınır. MIL STD 498 kullanan projelerde sistem seviyesi gereksinimlere görüş vermek ve konuşmak için System Requirements Review (SRR) toplantısı yapılır.Eğer proje şirket içi bir proje ise, şirketin sürecinde tanımlı olan bir form/belge kullanılabilir.

2. Obtain Commitment to Requirements - Taahhüt/Bağlılık Formu
Obtain Commitment To Requirements maddesini yerine getirmek için bir çok şirket çalışanlarına bir belge imzalatıyor. Sanki imzalamama şansımız varmış gibi düşündürten bir belge işte.
3. Manage Requirements Changes - Araçlar
Proje kapsamında yazılım gereksinimlerinin yönetilmesi genellikle bir başka yazılım aracılığıyla yapılır. IBM Rational Doors, Rational RequisitePro ya da Excel bile kullanıldığını gördüm.

Konuyla ilgili olarak DOORS Notlarıma göz atabilirsiniz.

4 Çift Yönlü İzlenebilirlik - Maintain Bidirectional Traceability Of Requirements
REQM sürecindeki en zor maddelerden birisi çift yönlü izlenebilirlik matrisi tutmak. Bu matriste doküman ile bir üst veya bir alt doküman arasındaki maddeler arasında tablolar oluşturulur.

SRS ve STD Arasında Requirements Traceability Matrix yazısına bakabilirsiniz. 

- Çift yönlü izlenebilirlik matrisi projede kaynak koda kadar inecek kadar bilderinleştirilebiliyor. 

- Ancak en genel manada Kullanım Durumları ve İsterler arasındaki izlenebilirlik kast ediliyor

- Bazı projelerde Kullanım Durumu yerine Sistem Gereksinimleri Dokümanı var. O zaman Sistem Gereksinimleri dokümanı ile Yazılım Gereksinimleri Dokümanı arasında çift yönlü izlenebilirlik yapılır.

4.1 Statement Of Work
Sözleşme bir çok belgeden oluşur. Sözleşmenin bazı ekleri yazılım açısından önemlidir. Bunlar genellikle EK-A İş Tanımı (Statement of Work) ve EK-B Teknik Şartname belgeleridir. Teknik Şartname tedarik makamı tarafından hazırlanır.

Yazılım gereksinimleri geliştirilirken, projenin başındaki Statement of Work (SOW) dokümanına da atıfta bulunulur. SOW sözleşme altında sağlanan ürün veya hizmetin yazılı tanımını sağlayan dokümandır.
5 Alignment Between Project Work and Requirements
SRS ile tasarım arasındaki bağlantı. MIL-STD-498-SRS başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.


Bazı Sorular
CMMI'da anlamadığım bir nokta Requirements Management sürecinin, Requirements Development'tan önce gelmesi. Aşağıdaki şekilde Requirements Management seviye 2'de tanımlı iken, Requirements Development seviye 3'te gösterilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder