8 Ocak 2013 Salı

TM Forum

Geleneksel Telco Mimarisi
Geleneksel olarak Telco mimarisi iki parçadan oluşuyor gibi düşünülebilir. Bunlar
1. Business Support Systems
2. Operations Support Systems
Açıklaması şöyle
The traditional telco landscape is separated into OSS (Operations Support Systems), BSS (Business Support Systems), and OSS-BSS-Integration.
Business Support Systems Nedir
Açıklaması şöyle.
BSS deals with customer relationship management (CRM) and processes, such as taking orders, processing bills, and collecting payments.
Bazı BSS sistemleri şöyle
- CRM
- Service Desk
- ERP/Billing

Operations Support Systems Nedir?
Açıklaması şöyle.
OSS tracks network inventory, assets, and provisioning of services.
Bazı OSS sistemleri şöyle
- Service Provisioning
- Service Level Management
- Performance Management
- Resource Inventory
- Fault/Event Management
- Network Management System
- Activation
- Element Management System

TM Forum
TM Forum bilgi, telekom, ve eğlence sektöründeki firmaların bir araya gelerek oluşturdukları bir organizasyon. Bu organizasyonun amacı üyelerine nasıl daha iyi hizmet verebilecekleri konusunda yardımcı olmak.

Bu kapsamda organizasyonun ortaya koyduğu bazı çatı standartları var. Bu standartlardan birisi ise Frameworkx. Frameworkx aslında bir standartlar bütünü. Frameworkx kapsamında bulunan standartlar şöyle sıralanabilir. Standartlar kuşbakışı seviyeden beraber çalışabilirliği sağlayan alçak seviyeye doğru sıralanmış.
  1. enhanced Telecom Operations Map (eTOM).  Burada eTOM hakkında yazılmış bir master tezi bulabilirsiniz. eTOM , Telecom Operations MAP (TOM) temel alınarak geliştirilmiş bir doküman.
  2. Shared Information Data (SID)
  3. Telecom Application Map (TAM)
  4. Technology Neutral Architecture (TNA)
Telekom sektörüne yazılım geliştiren firmalar bu standartlar ile uyumlu yazılım geliştirmeye çalışıyorlar. Böylece değişik firmalar tarafından üretilen yazılımlar kavramsal olarak örtüşüyorlar.

Enhanced Telecom Operations Map (eTOM)
Bu dokümanda bir Telekom firmasında olması gereken örnek faaliyet alanları listeleniyor. Firmada eksik olan bir faaliyet alanı varsa dokümana bakılarak tespit edilebilir.

eTOM dokümanında süreçlere isim ve numara verildikten sonra Addendum D dokümanında süreçler kabaca açıklanıp şekilsel olarak gösteriliyorlar.


Telecom Application Map (TAM)
Bu dokümanda eTOM ile tanımlanan faaliyet alanlarının/süreçlerin uygulama bileşenleri olarak nasıl tanımlanacağı gösteriliyor.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta TAM bir firmada olması gereken bir işlevi gösterdiği halde bu işlevin kaç tane uygulama tarafından, nasıl ve hangi mimari ile karşılanması gerektiğini söylemez. TAM ile uyumlu olduğunu iddia eden iki ayrı firma apayrı mimariler kullanarak bu hedefe ulaşmış olabilirler.

TAM ile uygulama mimarisi arasındaki farkı daha iyi anlatan bir şekli burada buldum.


Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi iş akışları eTOM ile başlıyor. Akış boyunca gönderilen veri SID ile tanımlanıyor. Daha sonra TAM ile akışın ve verinin hangi işlevsel gruplara denk geldiği görülüyor. En altta bulunan Operasyonel Sistemler ise uygulama yazılımları, kullanılan ara katman, veritabanı gibi sistemler.

Shared Information/Data Model (SID)
SID ile Telekom firmasında kullanılan veri modeli tanımlanıyor. Belli bir alanın analizini yapmak ve modeli çıkartmak maliyetli bir iş. SID bize yarı bitmiş bir model sunuyor. Dokümanda binlerce sınıf var. Sınıflar UML ile gösteriliyor. Örnek burada

Product Catalogue
Product Catalogue bir firmanın sattığı ürünlerin bilgilerini içeriyor. Katalog içinde Product Offering'ler var. Örneğin mail ve mailPlus isimli iki teklif olabilir. Product Offering satış işlemi gerçekleşince Product haline geliyor.

Her teklif şablon olarak bir Product Specification kullanıyor. Product Specification aslında kompozit bir yapıya sahip ve AtomicProductSpecification tanımlamalarından oluşuyor.

Product Specification Customer Facing Service sınıfları ile ilişkililer.Customer Facing Service müşterinin satın aldığını bildiği servisler. Tabiki her serviste olduğu gibi  Customer Facing Service , Customer Facing Services Spec. şablonundan oluşuyor.

Customer Facing Service'ler ise Resource Facing Services direkt olarak müşteriyi ilgilendirmeyen ancak bir CFS'in işlevsel olabilmesi için gereken fiziksel kaynakları sağlayan servis. Örneğin santralde bir numaranın tanımlanması, bir merkezde diskin ayrılması vs. gibi kaynakları ilgilendiren servisler. Yani altyapısal servisler. Tabiki her serviste olduğu gibi Resource Facing Services , Resource Facing Services Spec. şablonundan oluşuyor. Kaynaklar da kendi aralarında Logical ve Physical olarak tanımlanabiliyorlar.


    2 yorum:

    1. Merhaba bu eğitimleri Türkçe olarak nereden alabilirim?

      YanıtlaSil
    2. Maalesef bu konuda bilgim yok.

      YanıtlaSil