24 Şubat 2014 Pazartesi

Gabya Sınıfı Fırkateyn ve 3D Radar

Hangi Gemilere Takılıyor
Gabya sınıfı fırkateynlerdeki hava arama radarıın 2 boyutlu olduğunu içeren "Gabya Sınıfı Fırkateyn" yazısından sonra bazı gemilere (F494 Gökçeada, F495 Gediz, F496 Gökova, F497 Göksu) "Thales Smart-S MK2" 3 boyutlu hava arama radarı takılma projesi başlatıldı.

F246 SalihReis MEKO sınıfı bir fırkateyn olmasına rağmen bu gemilere de aynı radar takılıyor. Burada radar görülebilir.. Diğer MEKO'larda ise AWS-9 radarı bulunuyor.

Bu radar aynı zamanda Kolombiya donanmasındaki FS-1500 fırkateynlerinde de kullanılıyor. Endonezya donanması bu radarın yanında yine Thales ürünü Variant radarını da kullanıyor.

 Smart-S MK2 Radarı

Radarın tanıtım videosunu aşağıda bulabilirsiniz.

Radarın dönüşünü gösteren bir diğer video ise yine aşağıda.

Bu radar gemide bulunan Genesis-GSYS (Genesis-Gabya Savaş Yönetim Sistemi) sistemine de entegre edilecek. Radar deniz yüzeyini yalayarak gelen Mach 3+ hızındaki füzeleri ve 70 dereceden fazla açılarla yaklaşan cisimleri tesbit edebiliyor. SMART-S MK2 radarı 160 adede kadar hava hedefi ve 40 adede kadar deniz hedefini aynı anda izleyebilir.

Not : Aynı radar Milgem projesinde de kullanıldı. "Milgem ve 3D Radar"başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Proje neticesinde bazı yazılarda modernizasyona tabi tutulan bu gemilere Gökçeada sınıfı, tutulmayan diğer gemilere ise Gaziantep sınıfnı dendiğini gördüm ancak resmi olarak böyle bir ayrım henüz yok.

Bu radar S bandında çalışıyor. Geleneksel ve yeni bant isimlendirmesi için buraya bakınız. Yeni isimlendirmeye göre bu radar F bandına düşüyor ancak ben bu yazıda geleneksel bant isimlerini kullandım.

Radarın menzili 250 km ve muhtemelen L bandında çalışan AN/SPS-49 radarına göre daha fazla enerji çekiyordur.
 AN/SPS-49 Radarı

Radarın bandı
S bandında çalışan radarların L band radarlara göre idamesi biraz daha güç olmasına rağmen bu radarın üreticisi "solid state" teknolojisi kullandığını ve "high availability" sağladığını söylüyor. S bant radarların L radarlara göre dalga boyu daha küçük olduğu için daha küçük bir anten gerektiriyorlar. Buna ek olarak S band radarlar meteorolojik şartlardan daha az etkilenirler. Ayrıca bu radar kıyılarda (littoral) çalışmak üzere optimize edilmiş.

Radarın Üretimi
Cihazların üretimi konusunda Thales Türkiye ve Endonezya'da benzer bir model izliyor. İlk iki radarı kendi üretiyor kalanları ise satış yaptığı ülkede monte ediliyorlar. Endonzeya LCS gemilerinde uygulanan bu modeli burada görebilirsiniz.

ESSM
Bu modernizasyon programı kapsamında ayrıca gemilere Lockheed Martin tarafından üretilen MK 41 dikey lançerleri de takılmış. Bir çok füze çeşidini fırlatabilen bu sistemle beraber füze ve hava hedeflerine karşı koruma sağlayan ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) füzeleri de alınmış.ESSM radar güdümlü bir öz savunma füzesi. Hatta Roketsan ESSM füzesinin  uçuş sonlandırma biriminin tasarım, test ve üretimini gerçekleştiriyor.

ESSM ve SM-1'in amacı ve görevi farklıdır.ESSM geminin kendini koruması için tasarlanmıştır ve 4'lü gruplar halinde atılırlar. SM-1 ise daha uzun menzilli bir hava savunma füzesidir. Gemi kendini korumak için aşağıdaki sırayı izler.
  1. Daha uzun menzilli olan SM-1 füzesi.
  2. Daha kısa menzilli olan ESSM füzesi.(supersonik ve seyir füzelerini de avlayabliyor)
  3. Nokta savunması sağlayan Phalanx veya RAM 
ESSM ile SM-1 füzesinin beraber kullanılması durumu ise şu linkte açıklanmış. Böylece gemiye kademeli bir koruma sağlanıyor. ESSM'in en büyük avantajı sahip oldugu INS + X veya S band up-link ile, sadece terminal safhada aydinlatma radarina ihtiyac duymasi.
Özet olarak  "Thales Smart-S MK2" radarı yeni ESSM füzesini güdümlemek için de kullanılıyor.

SMART-L
Bu yazıyı yazdıktan sonra SMART-S Mk2 radarını müteakip SMART-L radarının çıktığını farkettim. Bu radar çok daha uzun menzilli.

Anlaşıldığına göre SMART-S radarının ilk ismi sadece SMART iken bu radarın çıkmasıyla beraber ismi SMART-S olarak değiştirilmiş.
 

SMART-L radarı

Bu radar yapılan bir yazılım güncellemesiyle ortaya çıkan Smart-L ELR (Extended Long Range) modelinin 400 km öteden ateşlenen bir balistic füzeyi tesbit edebildiği yazılıyor. 2012 yılında çıkan Royal Netherlands Navy and Thales Sign SMART-L Early Warning Capability Contract başlıklı yazıya göre balistik füze tesbit edebilme yeteneği Hollanda donanmasında kullanılmaya başlanmış.

Buradan aldığım şekilde Smart-L radarının yayın yeteneği ile ilgili bir şekil görebilirsiniz.
Yükseliş açısı (Elevation angle) hakkında bilgi almak için Radar Temelleri başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder