20 Aralık 2015 Pazar

Vektor Harita

Raster (Piksel/Izgara) Veri Nedir?
Açıklaması şöyle
At a high level, rasterization refers to the process of converting any two-dimensional digital content to a pixel-based image
Açıklaması şöyle
Piksellerden oluşan, imajlar şeklinde sunulan mekânsal verilerdir. Her bir piksel bir renge karşılık gelerek imajları oluşturur. Örnek verirsek uydu görüntüleri, hava fotoğrafları raster formatında saklanırlar. Raster veriler genelde vektör veriler için altlık olarak kullanılır.
Vector ve Raster Arasındaki Fark Nedir
Açıklamanın bir kısmı buradan geldi
Vektör çizimler noktalardan ve çizgilerden oluşur ve ne kadar büyütme gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin her hangi bir bozulma olmaz. Raster, yani Piksel ise belli bir boyutta olup her hangi bir büyütme gerçekleştirildiğinde bozulmalar olacaktır. Vektör çizimler point, contour, polygon gibi şeyleri göstermek için kullanılır.

Raster veriler hücresel verilerdir. Her hücrenin coğrafi konumu ve hücre matrisindeki konumunu verir.Veri depolarken analizi ve programlaması kolaydır. Raster veri ise haritayı belli bir renk kullanarak gösterme, örneğin ormanlık alanı yeşil tonlarını kullanarak gösterme gibi şeylerde kullanılır
Vektör Harita Kaynakları Nelerdir?
Vektör haritalar geometrik şekilleri (nokta, çizgi, poligon vs. gibi) içeren haritalardır. Vektör harita veri kaynakları ESRI Shape File (SHP) ve Vector Product Format (VPF) formatında oluyorlar.
 
VMAP Nedir ?
VMAP (Vector Map - VMAP) tüm dünyanın coğrafi koordinatlarını içeren bir harita. Coğrafi bilgi sistemlerinde iki türlü harita kullanılıyor. Bunlar vektör harita veya raster harita.

Not : VMAP ile bir çok katman geliyor. Eğer sadece politik sınırları görmek istiyorsak buradaki soruya bakılabilir. GADM2 (Global Administrative Areas) kullanılması tavsiye edilmiş.

Kaynak 
Bu haritalar National Geospatial Intelligence Agency verilerine dayanılarak hazırlanmış.

Çözünürlük
Haritalar Çözünürlüğüne göre VMAP0 (en düşük çözünrülük, 1:1,000,000 ölçeğinde, yani. 1cm=10km.) , VMAP1 (orta düzey çözünürlük) gibi sınıflandırılıyor. VMAP0 haritalar public domain olarak halkın kullanımına açılmış.VMAP1 seviyesinde ise dünyanın bazı bölgeleri public domain olarak kullanıma açılmış durumda.

Dosya Formatı
Dosyalar Vector Product Format (VPF ) formatında kaydedilmiş durumda. VPF aslında MIL-STD-2407 Amerikan askeri standardından geliyor. Bu standardın amacı bir çok kaynak tarafından üretilen coğrafi bilginin belli bir format altında saklanması. Yani benzetme yapacak olursak herkesin yazdığı tüm yazıları MS Word 2007 formatı kullanarak kaydetmesi ve dağıtması gibi bir amaç güdüyor.

Ancak daha sonra bu standart görüldüğü gibi başka alanlarda da kullanım bulmuş.

Ancak coğrafi bilgi sistemlerinde daha çok ESRI Shapefile formatı kullanıldığı için bu formata çevirilmiş hazır VMAP0 haritaları da bulunmakta.

MapPoint, KLM gibi daha bir çok dosya formatı bulunuyor ancak bu formatlarda hazır VMAP0 dosyası varmı bilmiyorum.

VMAP0 ile ilgili güzel bir site'yi burada buldum.Aşağıda aynı siteden aldığım ve açılmış bir "Avrupa-Kuzey Asya" haritasının içeriğini gösteren bir şekil var.


Unutulmaması gereken bir nokta ise VMAP haritalarında kullanılan dosya uzantılarının anlamları. Aşağıya dizinlerde bulunan dosyaların anlamlarını gösteren bir tablo koyuyorum.
  • Point Feature Table - .pft
  • Node Feature Table - .pft
  • Line Feature Table - .lft
  • Area Feature Table - .aft
  • Text Feature Table - .tft
Örneğin bnd dizininde (boundaries kelimesinin kısaltması) sınırları line olarak gösteren a.pft vede aynı zamanda sınırları alan olarak gösteren a.aft gibi dosyalar bulunabilir.


Askeri Yazılımlar
 VMAP0 haritalarının bazı askeri yazılımlarda kullanılıyor. Muhtemelen tüm dünyayı kabaca da olsa gösteren bir harita yeterli olduğu içindir.

S57 Nedir ?
S57 diğer ismiyle Hydrographic data transfer, deniz kuvvetlerinin kullandığı harita formatı. Bu formatın şifrenlenmiş haline S63 deniyor.Haritada gösterirken S52 sembolojisi kullanılabilir.

ESRI Formatı
ESRI Formatı yazısına taşıdım.

Kendi Haritamız
Aşağıda küçük bir harita tasarımı var.
Projection ile ilgili notlarım aşağıda.

Google Maps
Google Maps ile bir çok alt API ailesi geliyor. Bunlardan bazıları şunlar
  • Geocoding API
  • Geolocation API
  • Directions API
  • Places API
Data Layer
Polygon eklemek için map.data.addGeoJson() kullanılır

Harita Yaratma
Javascript Google Map Sınıfı yazısına taşıdım.

Çember Ekleme
Şöyle yapılır
CircleOptions co = new CircleOptions();
co.center(point);
co.radius(distance);
co.strokeColor(getResources().getColor(R.color.light_blue));
co.strokeWidth(2.0f);
co.fillColor(Color.parseColor("#8CFFFFFF"));
googleMap.addCircle(co);
URL ile Sorgulama

Google maps il verilen koordinat hakkında bilgi almak mümkün. Örneğin koordinatın hangi ülkeye düştüğü gibi. Örnek:
url = 'http://maps.googleapis.com/maps/api/geocode/json?latlng=22,77&sensor=true';
urlread(url)
Geocoding Nedir?
Verilen adresin GPS koordinatlarına çevrilmesidir. Çevrimin sonucu null veya Approximate gibi bir değer olabilir.

Reverse Geocode Nedir?
Reverse geocode verilen GPS koordinatlarının adrese döndürülmesidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder